Jolt Cola

Jolt Cola

Jolt Cola fanns från 80-talet till 2011 och dess historia sägs bestå av mycket kärlek från ”datanördar”. Sockerbiten har vaga minnen av en likadan men mindre burk som insöps framför en flimrande CRT-skärm på ett mindre LAN under sent 90-tal.

Läsken är mytomspunnen och tack vare Boylan Bottling och Gray’s American Stores är den nu på väg tillbaka till Sverige, som andra land i världen efter USA. Den går faktiskt redan att förbeställa hos Webhallen och det sägs att flera tusen redan gjort det. Fantastiskt.

Hur smakar Jolt Cola då? Är allt som förr? Förutom burkens nya stora storlek sägs den smaka exakt som den gjorde under sin storhetstid. Sockerbiten kan inte garantera detta på grund av för svaga minnen, men ska här försöka berätta om hur den smakar och upplevs. Idag finns så mycket annan läsk att jämföra med så det bör bli enkelt.

Jolt Cola doftar som kryddig isglass och bubblar hårt och friskt när man häller upp den. Färgen är klassiskt kolabrun. Kolsyran är perfekt avvägd, lite vass på tungan men inte svår att svälja. Själva kolasmaken är ganska svag, istället känns det som det extra koffeinet bränner lite beskt på tungan. Jolt Cola skulle kunna vara en blandning av en finare ekologisk cola och en energidryck, så smakar det.

Isglass, iskaffe, kryddor. En hel del pågår hos smaklökarna. Eftersmaken är lång och lite jordig i tonerna. Burken tangerar halvlitern och det känns som den skulle räcka ett helt Dreamhack. Sockerbiten må vara svag och ovan, men några minuter efter burken är uppslukad känns det som koffeinet kickar in och man blir lite stirrig och skakis. Kul och läskigt på samma gång.

Om ni vill höra ett live-test när burken hälldes upp och testades så kommer det i Gottepodden avsnitt sju, håll utkik på iTunes inom kort!

Vad kostar Jolt Cola och var köper jag den?

Pris ca 25 kr.
Inköpsställe: Släpps i oktober/november. Soda Nation och Coopers Candy. Kanske MatHem.se snart. Webhallen med en Webhallen rabattkod.
Rekommendation: Ska du ändå iväg på LAN är det väl lika bra att köpa med en platta.

Betyg 3 av 5 sockerbitar.

Följ Sockerbiten på Instagram Dela recensionen på Facebook

About Andreas Engvall

Andreas Engvall är grundare, skribent och recensent på Sockerbiten och har skrivit över 1000 recensioner av godis, glass och läsk. Andreas älskar root beer och cola och jordnötssmör. Några favoriter är Jarritos Mexican Cola och Ben & Jerry's One Love.