New Coke

New Coke

New Coke är tillbaka från 1985

Tack vare Stranger Things säsong tre, så har Coca-Cola valt att återuppliva New Coke som först lanserades 1985 som en ersättare till Classic Coke. Det höll i 79 dagar sedan var fiaskot ett faktum. Även om Classic Coke kom tillbaka, så fanns faktiskt denna version på hyllorna ända fram till 2004.

Dessutom heter den egentligen inte ens New Coke, det står bara ett New! framför Coke och i folkmun blev det då det sammansatta namnet. Den kallades även senare Coca-Cola II eller Coke II. Ni kan läsa den intressanta historien om den hos Coca-Cola här. Först 2009 kunde Coca-Cola Classic ta bort Classic ur namnet. Sedan har Original Taste tillkommit.

Hur smakar New Coke?

Äntligen recensionsdags av den nästa 200 kronor dyra burken. Tack vare att den bara går att köpa i ett Stranger Things-kit med ett par andra flaskor och att frakt och tull läggs på så blir det dyrbara droppar. Men det är det värt för dessa historiska klunkar, eftersom Sockerbiten missade läsken när det begav sig på 80-talet.

Burken är riktigt snygg med sin retrokänsla och tydliga färger. Läsken skummar friskt när den hälls upp, spontant känns det mer än hos Classic.

Doften påminner om vanlig cola, med inslag av citrus och karamell. Det som först sedan når tungan är den runda och sirapslena sötman. Den är barnsligt god och mjuk. Smaken av cola finns där, som en kolagodis som långsamt får smälta på tungan. Eller som en isglass.

Detta är en oerhört lättdrucken läsk med en bra kolsyrenivå med små bubblor. Citrus och kryddighet har fått ta ett steg tillbaka till förmån för den runda sötman och nästan barnsliga colasmaken.

Läs vidare i jämförelsen med Pepsi och Original Coke för mer detaljer och slutsats.

Hur står sig New Coke mot Pepsi och Coca-Cola Classic?

Det måste testas, då det sägs att New Coke skall smaka mer likt Pepsi, som ju är lite sötare i grunden.

Vi börjar med att jämföra med Classic och det märks direkt att New Coke har en sötare och fylligare smak. Classic känns nästan lite tunn, även om det finns mer detaljer i paletten. Det nya receptet fyller liksom upp munnen mer på något sätt. Den är rundare i kanterna och Classic känns mer ihålig.

Skillnaden i konsistensen på kolsyran är också påtagligt annorlunda, även om det kanske kan härledas till att sötningen i Classic är med socker och i New med majssirap.

Originalet har också mer distinkt smak av citrus och kryddning, där istället New Coke väger upp det med en fyllig colasmak. Som tidigare nämnt, mer åt godishållet. Smaken är tydligt olika i alla fall, även om det kanske är någon placeboeffekt.

Pepsi, New Coke, Coca-Cola Classic

Pepsi, New Coke, och Coca-Cola Classic ska testas, sida vid sida.

 

Om vi sedan jämför med Pepsi så stämmer det att New Coke bär på drag åt Pepsihållet med sin mer framträdande sötma. Dock har Pepsi en liten bismak av något mörkt och hårt som inte New Coke lider av. Något som gör att Pepsi inte känns lika rund i smaken.

Slutligen kan man säga att det är väldigt små nyanser i skillnad. Detta gör att New Coke blir ett mellanting mellan Pepsi och Classic Coke, vilket är alldeles underbart. Detta är en barnsligt god cola. Det är dock möjligt att Classic vinner i längden för att den känns mer ”fräsch” vid stora intag.

Tack vare nyhetens behag, nostalgitrippen, den mytomspunna historien, den snygga burken, det höga priset, jakten att få tag på den och den underbara smaken så blir det full pott! Såklart.

Vad kostar New Coke och var köper jag den?

Pris ca 175 kr/burk.
Inköpsställe: Cokestore.com/1985
Rekommendation: Coca-Cola, ta tillbaka den för evigt! Ni andra, köp den om ni vill, vågar och kan.

Betyg 5 av 5 sockerbitar.

Följ Sockerbiten på Instagram Dela recensionen på Facebook

About Andreas Engvall

Andreas Engvall är grundare, skribent och recensent på Sockerbiten och har skrivit över 1000 recensioner av godis, glass och läsk. Andreas älskar root beer och cola och jordnötssmör. Några favoriter är Jarritos Mexican Cola och Ben & Jerry's One Love.