Fanta Shokata

Fanta Shokata

Enligt Wikipedia är Fanta Shokata populär i Rumänien och på Balkan och läsken är baserad på en lokal fläderblomsdryck. Namnet är dessutom någon form av ordlek. Vad som framgår är iallafall att denna lokala läskspecialitet ska smaka fläder och citron.

PET-flaskan är blå, vilket lurar oss att tro att även läsken skall vara färgad blå. Men Fanta Shokata ser ut som vilken lemonad som helst, med en svagt gul nyans. Dessutom doftar läsken citronsaft.

Fanta Shokata smakar väldigt mycket grapefrukt, med en lätt beska som fastnar i gomseglet. Samtidigt finns självklart smak av citron och lite fläder. Läsken är oväntat fräsch och god med runda toner av äpple. Sötman är vaniljsockersöt, men låter samtidigt syrligheten från citronen ta plats. Det är också så att beskan trumfar sötman i vissa lägen.

Fanta Shokata är onekligen sommarfräsch och passar fint när grillen ska fram.

Uppdatering 17/9-2018: Nu finns Fanta Shokata Lemon & Elderflower i Sverige. D v s svenskproducerad med smak av citron och fläder. Kul!

Uppdatering 24/9-2018: Som en noggrann läsare gjorde Sockerbiten uppmärksam på, så innehåller den svensk Shokata både socker och sötningsmedlet aspartam sukralos. Suck. Fanta håller på att förstöra alla sina smaker med denna teknik. Nu har ni blivit varnade i alla fall. Vill ni ha den goda versionen, köp den importerade rumänska.

Uppdatering 3/9-2019: Nu finns läsken även på 33 cl burk i Sverige. Tyvärr dock fortfarande med sötningmedel (acesulfam K, sukralos). Köp hos Klippkungen bland annat, länk nedan.

Vad kostar Fanta Shokata och var köper jag den?

Pris ca 20 kr.
Inköpsställe: Nya Pulsen Flemingsberg. Svenskproducerad hos MatHem.se och Coopers Candy sedan september 2018! På burk hos Klippkungen sedan september 2019.
Rekommendation: Våga prova!

Betyg 4 av 5 sockerbitar.

Följ Sockerbiten på Instagram Dela recensionen på Facebook

About Andreas Engvall

Andreas Engvall är grundare, skribent och recensent på Sockerbiten och har skrivit över 1000 recensioner av godis, glass och läsk. Andreas älskar root beer och cola och jordnötssmör. Några favoriter är Jarritos Mexican Cola och Ben & Jerry's One Love.