Crystal Pepsi

Crystal Pepsi

Crystal Pepsi – Clear Cola

Crystal Pepsi är som vilken vanlig cola som helst. Men utan färgämnen. Pepsi själva beskriver Crystal Pepsi som en Clear Cola. Och det är just vad det är, en genomskinlig cola som väckts ur sin långvariga dvala. Sist det begav sig var på 90-talet och det surrades på ungdomsgårdarna om den märkliga läsken som fanns i utlandet (och på vissa ställen i Sverige). Tydligen blev det en flopp och projektet lades ned. Tills nu, när nyligen 13000 sexpack delades ut i USA och ett rykte om global lansering florerar. Sockerbiten missade Crystal Pepsi för 20 år sedan, så nu är det äntligen dags att se vad hajpen handlar om. Nu kör vi!

Test av Crystal Pepsi

Det pirrar redan lite i magen inför att öppna flaskan. Som att något historiskt ska hända. Flaskan är kort och tjock och är tyvärr av plast, men det går ju lättare att frakta över Atlanten då. Dessutom innehåller läsken koffein, det gjorde den inte på 90-talet tydligen. Sötning sker med HFCS och inte ”riktigt” socker.

Vid upphällning sprakar det och bubblar friskt och det ska visa sig att kolsyran hos Crystal Pepsi är hårdare och tätare än vad man är van vid hos amerikansk läsk. Det kittlar både på tungan och ned i halsen.

När man lägger näsan mot kanten av glaset och stirrar på den genomskinliga vätskan, är det första som når luktsinnet en arom av citrus. Har de hällt 7-Up i flaskorna? Men om man koncentrerar sig noga, sluter ögonen och låter läsken blomma ut en stund i glaset så kommer de där bekanta dofterna av söt cola fram.

Men smakar Crystal Pepsi verkligen cola? Är det hjärnan som spelar dig ett spratt för att färgen saknas? Det verkar nämligen så. Vid en första klunk smakar det mer citrus och 7-Up än Pepsi. Kanske mer åt sockerdrickahållet, men ändå. Men samma sak gäller som för aromen, smaken mår bäst av att få vila en stund i glaset och sedan inmundigas med stängda ögon. Då framträder den där söta coladrycken vi är vana vid. Om än med några bismaker.

Crystal Pepsi vs. Coca-Cola

Det är lika bra att hälla upp ett glas Coca-Cola för att jämföra colasmaken. Först känns det som att doften hos Crystal Pepsi har mer drag av diskmedel än Coca-Cola. Samt att Coca-Cola bjuder på mer bränd kolanöt i eftersmaken. Dock finns självklart den där lite extra sötman på plats i Crystal Pepsi. Efter ett tag växer smakerna fram och det visar sig inte vara så stor skillnad på colasmaken, även om Crystal Pepsi har någon udda badhus-bismak emellanåt. Bara man koncentrerar sig så hittar man den där eftersökta och goda colasmaken, även hos Crystal Pepsi.

Men frågorna hopar sig ändå. Hur mycket spelar färgen in för upplevd smak och känsla? Hur ska egentligen en colaläsk smaka? Jag hoppas att vi alla kan få svar sommaren 2016 när Crystal Pepsi kanske finns i var mans butik.

Vad kostar Crystal Pepsi och var köper jag den?

Pris ca 90 kr (frakt från USA).
Inköpsställe: Pepsi Pass tävling. Håll ut, den ska komma i butik 2016! Update 2017: Kolla hos usagodis.se eller OvrHypd.se, de kanske har några flaskor kvar.
Rekommendation: Missade du den på 90-talet, missa inte chansen nu.

Betyg 4 av 5 sockerbitar.

Update!
Crystal Pepsi kommer tillbaka i affärerna i Kanada 7 juli och i USA 8 augusti i år (2016), bara att boka flygbiljetterna med andra ord. Källa.

https://www.youtube.com/watch?v=sAXLD2c18Ac

Följ Sockerbiten på Instagram Dela recensionen på Facebook

About Andreas Engvall

Andreas Engvall är grundare, skribent och recensent på Sockerbiten och har skrivit över 1000 recensioner av godis, glass och läsk. Andreas älskar root beer och cola och jordnötssmör. Några favoriter är Jarritos Mexican Cola och Ben & Jerry's One Love.